Suchý neboli přírodní proces je nejstarším způsobem zpracování kávy. Po sklizni se třešně rozloží k sušení na slunci na vyzděných podestách nebo vyvýšených postelích, kde zpravidla dochází k lepšímu proudění vzduchu. Dužina během sušení předává zrnku výraznou paletu chutí, ukrytých v cukrech třešní. Třešně se musí často kontrolovat a obracet, čímž se předchází nežádoucí fermentaci, hnilobě a napadení plísním. Po usušení se mechanicky odstraní slupka
Metoda je šetrnější k životnímu prostředí, ale často náchylnější k vnějším vlivům, které dokáží znehodnotit celou várku a vyžaduje specifické klimatické podmínky potřebné k dostatečně rychlému vysušení kávových plodů.
Tento tradiční proces zpracování považuje spousta odborníků za užitečný způsob vyjádření rozsahu ovocných chutí, které se v kávových zrnech ukrývají, nicméně ne každý vyhledává v šálku kávy divoké tóny tropického ovoce a lesních plodů, tolik charakteristické pro naturální zpracování.