Pražírna

Co se stane, když se po letech odloučení potká geoložka, stavařka, ekonom a ajťák, pocházející ze stejného města v podhůří Beskyd, kteří spolu sdílí vášeň pro kávu? Takhle nějak by mohl začínat nepovedený vtip nebo taky náš příběh. Možná osud nebo jen náhoda svedla dohromady přátele po návratu z opačných koutů světa, aby naplněni inspirací a letitými zkušenostmi s výběrovou kávou z Austrálie a Británie, společně v zemi zaslíbené a městě neomezených možností vdechli život řemeslné pražírně s výběrovou kávou.
 
 
Prostory vhodné pro vybavení kavárny s pražírnou jsme začali hledat koncem roku 2019, byť samotná myšlenka pochází z doby o pár let dříve, kdy se jeden ze spolumajitelů živil jako barista v Gold Coast a další dva začali objevovat kouzlo výběrovky v Edinburghu a Glasgow. Zanedlouho jsme pochopili, že kombinovat prostor pro pražení s espresso barem nebude úplně tak jednoduché - klobouk dolů před QB v Brně a libereckým Dokem od Nordbeans, nicméně vhodných míst bylo v Brně poskrovnu. Po té co jsme začátkem roku 2020 pořídili první pražící stroj, se v Brně konečně objevil vhodný prostor v historické budově z 20. let 20. století pro zařízení provozu, tedy alespoň dle části našich představ. Leč cesta k otevření v době covidové v kombinaci s kompletní rekonstrukcí byla trnitá, v červenci 2021 jsme spustili ostrý provoz. Ještě před otevřením kavárny jsme pochopili, že kapacita pražícího stroje (2 kg) nám nebude stačit. Po přesunu do stávajícíh prostor v Husovicích (viz. foto) jsme v červenci 2021 zakoupili stroj Kuban - plynovou pražičku s kapacitou 12 kg. 
 
 
Vycházíme z metodiky Specialty Coffee Association, knih Scotta Rao, vlastních zkušeností a zejména z otevřených debat s našimi spřátelenými pražírnami v Česku i na Slovensku, kterým tímto děkujeme.
Jsme členy SCA a držteli certifikace sensorické analýzy a dovednosti pražení (obě foundation level). Účastníme se soutěží a podílíme se na rozvoji kultury výběrové kávy v Česku.
2022 Czech Brewers Cup - 6. místo - Patrik Záhora
2022 Brno Latte Art Throwdown - 3. místo - Jan Stuchlík
 
 
U každé kávy si vybíráme profil pražení podle individuálních parametrů každého lotu tak, abychom nechali vyniknout unikátní chuťový profil každého produktu, s ohledem na nadmořskou výšku, způsob zpracování, aciditu a sladkost.
Samozřejmostí je každodenní kontrola kvality - každá várka projde přísnou evaluací pomocí tzv. cupping procesu, kdy vyhodnocujeme sensorické vlastnosti kávy dle SCA protokolu.